Optie 1 : U betaalt zelf of de werkgever betaalt

Indien u zelf betaalt bedragen de kosten maximaal 90 euro. In uitzonderingsgevallen kan van dit bedrag afgeweken worden. In het geval dat uw werkgever betaalt, wordt na de intake een offerte opgesteld die aan u en/of uw werkgever wordt voorgelegd voor akkoord.

Als u bij mij in behandeling bent op verwijzing van de huisarts en bij PTG, dan wordt de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering van uw ziektekostenverzekeraar, mits PTG een contract heeft met uw zorgverzekeraar en er sprake is van een diagnose. Let wel: het is belangrijk dat u goed uitzoekt of uw zorgverzekeraar een contract heeft met PTG. Uw eigen risico wordt sowieso wel aangesproken.

In 2022 is er overgestapt op een andere bekostiging: Het Zorg Prestatie Model (ZPM). Via de link vindt u relevante informatie: https://www.zorgprestatiemodel.nl/shared/content/uploads/2021/11/Patientfolder-zorgprestatiemodel-incl-illustraties-digitale-versie.pdf

Indien u meer wilt weten over no-show beleid van PTG; zie website.

Als u bij mij in behandeling bent via de huisarts (in Roden of Marum), dan is deze behandeling in principe gratis.

Overeenkomst van opdracht

Bij langdurige samenwerking met een externe opdrachtgever (zoals met PTG – psychologenpraktijk Groningen – en een tweetal huisartsenpraktijken) maak ik samenwerkingsafspraken (onder andere over vergoeding, en leg die vast in een overeenkomst van opdracht).

Onderwijs / supervisie

Voor onderwijs- en supervisie doeleinden worden afspraken gemaakt en vastgelegd  aangaande frequentie, facturering en voorwaarden.

Indien u hulp nodig hebt, wilt u niet lang wachten. Daarom span ik mij in om op zo kort mogelijke termijn een eerste afspraak met u te plannen nadat u zich bij mij heeft aangemeld. Als ik op korte termijn (en dat betekent bij mij binnen 3 maanden) geen plek heb, dan overleg ik met u of u zo lang kunt wachten en anders adviseer ik u elders hulp te zoeken.

Afspraken die binnen 24 uur worden afgezegd worden wel in rekening gebracht. Afmelden kan via mail of telefoon.

ONLINE-CONSULTEN

Online consulten zijn in overleg mogelijk.

GGZ-Kwaliteitsstatuut

• Alle aanbieders van GGZ dienen een kwaliteitsstatuut te hebben. In het model staat aangegeven wat zorgaanbieders in de GGZ geregeld moeten hebben op het gebied van kwaliteit en verantwoording om curatieve geestelijke gezondheidszorg in het kader van de Zorgverzekeringswet te kunnen verlenen. Het door de zorgaanbieder ingevulde kwaliteitsstatuut borgt dat de zorgaanbieder bewerkstelligt dat de juiste hulp, op de juiste plaats en door de juiste zorgprofessional, binnen een professioneel en kwalitatief verantwoord netwerk, wordt geleverd. De zorgaanbieder bevordert daarmee gepaste zorg. Ik beschik vanzelfsprekend over een goedgekeurd kwaliteitsstatuut.

Kwaliteitssysteem

• Ik houd een registratie bij van eventuele klachten en incidenten

• Correspondentie aan derden: 

Voor gevraagde correspondentie (bijvoorbeeld informatieverzoeken) geldt dat deze louter wordt verstrekt in overleg en met schriftelijke toestemming van u. Daarnaast wordt het geldende NZa-tarief in rekening gebracht aan de partij die informatie opvraagt. In 2024 is dat bedrag €104,69 (zie NZa.nl).

• Ten behoeve van het leveren van goede zorg, houd ik een dossier bij, waarin zorgplan en rapportages worden bewaard.

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

Ik hanteer de verplichte Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit betekent dat er tijdens de intake en behandeling op verschillende momenten aandacht is voor de thuissituatie. Als er vragen of zorgen zijn over de veiligheid van een kind/jongere of andere gezinsleden, proberen we samen te kijken hoe hiermee om te gaan en of daarbij ondersteuning geboden en/of georganiseerd kan worden. Samen met de cliënt en met eventueel naasten(n) wordt dan een plan gemaakt om de veiligheid van alle gezinsleden te waarborgen. Daarbij kan hulp en advies gevraagd worden aan experts bij bijvoorbeeld Veilig Thuis. Als de zorgen blijven bestaan kan een officiële melding bij Veilig Thuis volgen.

KLACHTENREGELING

Ik beschik over een klachtenfunctionaris. U vindt deze in het Kwaliteitsstatuut. Klachten of gevoelens van ontevredenheid kunt u in eerste instantie bespreken met uw eigen behandelaar. De ervaring leert dat de meeste ontevredenheid in een dialoog kan worden opgelost. Ik zal me hiertoe maximaal inspannen. Indien de ontevredenheid voortduurt kunt u een klacht indienen bij de klachtenfunctionaris.